MYYTTI 4: ”Sähköauto ei ole polttomoottoriautoa ekologisempi”

Sähköautolla ajaminen on polttomoottoreita ekologisempaa, sillä sähköautoilun elinkaaripäästöt ovat huomattavasti pienemmät.

Sähköautoiluunkin liittyy päästöjä, joita syntyy autojen tuotannossa, käytössä ja käytöstä poistosta. Vaikka sähköauton valmistus kuluttaakin akuston tuotannon vuoksi raaka-aineita ja energiaa suhteessa polttomoottoriautoa enemmän, kääntyy ero hyvin nopeasti sähköauton eduksi.

Sähköautot ovat energiatehokkaita ja niiden käyttämä sähkö voidaan tuottaa kokonaan tai osittain uusiutuvilla energialähteillä. Tämän vuoksi niiden kokonaispäästöt jäävät merkittävästi polttomoottoriautoa pienemmiksi, jopa hiilivoimalla tuotetulla sähköllä ladattaessa.

Fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna sähköauton käytössä poistuu myös öljyn poraamiseen, jalostamiseen ja kuljettamiseen liittyvät päästöt ja ympäristövahingot.

Auton elinkaaren lopussa sähköauton akustot tullaan kierrättämään uusiokäyttöön mm. varavoimaksi tai uusiutuvan sähköntuotannon energiavarastoksi. Täysin palvelleet akut kierrätetään uusien akustojen raaka-aineeksi.

Lisää aiheesta

”Polttoaineteollisuus levittää valeuutisia – Sähköautot tuottavat 50% vähemmän päästöjä kuin dieselautot, kertoo tutkimus” (Tekniikan Maailma) » 

Laskelma: Sähköautojen CO2-päästöt ovat 40 % pienemmät kuin polttomoottoriautojen – ja ero vain kasvaa (Tekniikan Maailma) »

Autokalkuraattori – Ilmastovaikutusten ja kustannusten arviointiin (Ilmastopaneeli) »

Eri autotyyppien elinkaaripäästöjen vertailu englanniksi (MIT University’s Carboncounter.com) » 

Sähköauton valmistuksen päästöistä (Viherautoilua) »

Videoita
Are Electric Cars Worse For The Environment? Myth Busted (Engineering Explained) »