MYYTTI 6: ”Sähköauton lataaminen on hankalaa ja työlästä”

Sähköauton lataus on varsin helppoa ja vaivatonta, etenkin jos lataaminen kotona on mahdollista.

Sähköauton kytkeminen lataukseen kotona on jokseenkin yhtä työlästä kuin autotallin oven avaaminen tai laukun ottaminen tavaratilasta. Touhuun tottuu nopeasti eikä sitä pidemmän päälle ajattele sen enempää, kuin kännykän kytkemistä lataukseen.

Sähköauton kohdalla harvoin odotetaan kunnes akku on täysin tyhjä ennen lataamista. Useimmiten autoon ladataan aina öisin se ajomatka, joka on päivän aikana kulutettu. Näin sähköauton akusto on vähällä vaivalla joka aamu täynnä jos se on tarpeen, mutta monelle riittää ladata kerran tai kaksi viikossa.

Kotilaukseen ei tarvitse edes erillistä latausasemaa mikäli päivittäinen ajosuorite on alle 100 km. Siihen riittää tavallinen yön yli lataus normaalista kotitalouspistoriasta (ns. suko, kuten esimerkiksi parkkipaikan hyväkuntoiseksi todettu lämpötolppa). Mikäli tarvitsee satunnaisesti nopeampaa latausta, voi tähän riittää hyvin julkisten keskinopeiden latauspisteiden tai pikalatausasemien käyttö.

Useat sähköautoilijat kokevat kotilatauksen helpommaksi, kuin polttomoottoriauton tankkaamisen. Monella on myös mahdollisuus ladata työpäivän aikana akku täyteen. Säännöllinen mahdollisuus työpaikkalataukseen katsotaan puhelinedun kaltaiseksi luontoiseduksi (verotusarvo 30 € / kk).

Julkisten latauspisteiden löytäminen ja käyttö vaatii aluksi hieman vaivannäköä, mutta niitä on jo runsaasti mm. kauppojen yhteydessä. Latauspisteiden käyttö on pienen opettelun jälkeen yksinkertaista, ja ne löytää helposti kännykkäsovelluksilla (esimerkiksi PlugShare).

Lisää aiheesta

Julkiset latauspisteet (Traficom) »

Latausverkosto – Nyt! » 
Facebook-ryhmä, jossa seurataan latauspisteiden tilannetta ja kehitystä

Videoita
Miten ladataan sähköautoa (esimerkkinä Hyundai Kona)  »

Kommentoi