MYYTTI 8: ”Sähköautoilu tulee aivan liian kalliiksi”

Sähköautoilussa kannattaa kiinnittää huomio kokonaiskustannuksiin.

Polttomoottoriautoon verrattuna sähköauto on tällä hetkellä hankintahinnaltaan usein kalliimpi, mutta ei aina. Sähköauton käyttökulut ovat sen sijaan vain noin viidesosa polttomoottoriauton vastaavista. Paljon ajavalle sähköauto tuleekin jo nyt kokonaiskustannuksiltaan edullisemmaksi.

Osa uusista sähköautoista maksaa selvästi enemmän kuin vastaava polttomoottorimalli. Tehokkaiden ja hyvinvarusteltujen mallien kohdalla sähköautot tulevat usein jopa edullisemmaksi.

Sähköauton käyttökulut ovat sen sijaan pienet. Sen eliniän aikana voi laskea säästävänsä polttoainekustannuksissa jopa 10 – 20 tuhatta euroa (nykyisellä hinta- ja verotustasolla). Energiankulutuksen osalta sähköautolla ajo maksaa tällä hetkellä noin 2 € / 100 km. Paljon ajavalle sähköauto tuokin nopeasti säästöjä.

Sähköauton vaatii myös merkittävästi vähemmän huoltoa kuin polttomoottoriauto. Säännöllistä huoltoa vaativia kohteita kuten vaihdettavia nesteitä tai kuluvia moottorinosia ei ole lainkaan. Sähkömoottori on tyypillisesti täysin huoltovapaa ja sinetöity umpinaiseksi koko auton käyttöiäksi. Sähköauton määräaikaishuolto koostuukin lähinnä akuston kunnon, jarrujen ja renkaiden tarkistuksesta.

Vaikka kotiin asennuttaisi erityisen latauslaitteen, sen kustannukset jäävät 500 – 1500 euroon. Moni lataa tosin aivan tavallisesta pistorasiasta (kunhan muistaa, että pistorasian ja kaapeloinnin kunto on aina syytä tarkistaa etukäteen).

Sähköautojen yleistyessä ja hintojen laskiessa sekä ilmastonmuutoksen vastaisten toimien kiristyessä, kannattaa huolestua ennemmin polttomoottoriautojen kuin sähköautojen jälleenmyyntiarvosta.

Lisää aiheesta

Herättävä tuplatutkimus: Sähköautoilu tulee Suomessa bensa-autoilua edullisemmaksi jo kohtuukilometreillä (Talouselämä) »

Trafin teettämä tutkimus (VTT ja Verne) eri sähköautojen ja polttomoottoriautojen kokonaiskustannuksista »

Autokalkuraattori – Ilmastovaikutusten ja kustannusten arviointiin (Ilmastopaneeli) »

kommenttia

  • Laittakaa vielä kustannusarvio kuinka paljon Suomi säästäisi öljyn ostoon menevää rahaa jos kaikki autot olisivat sähköautoja. Kiitos etukäteen.

  • Moi,

    Kohdan ”Vaikka kotiin asennuttaisi erityisen latauslaitteen, sen kustannukset jäävät 500 – 1500 euroon.” Voisi korottaa muotoon 500 – 2500 €. Tai tarkentaa että hintahaitarin korkeampi pää tarkoittaa isompia taloyhtiöitä jopa 22kW lataukselle ja alapää sitten sukoa tai supersukoa. Lisäksi alahinta voinee olla alempi kuin 500 €.