MYYTTI 8: ”Sähköautoilu tulee aivan liian kalliiksi”

Sähköautoilussa kannattaa kiinnittää huomio kokonaiskustannuksiin – itse ajaminen on noin 4-5 kertaa polttomoottoriautoa halvempaa

Tiloiltaan ja ominaisuuksiltaan vastaavaan polttomoottoriautoon verrattuna sähköauto on tällä hetkellä hankintahinnaltaan usein kalliimpi, mutta ei aina. Sähköauton käyttökulut ovat sen sijaan vain noin viidesosa polttomoottoriauton vastaavista. Paljon ajavalle sähköauto tuleekin jo nyt kokonaiskustannuksiltaan edullisemmaksi.

Osa uusista sähköautoista maksaa selvästi enemmän kuin vastaava polttomoottorimalli. Tehokkaiden ja hyvinvarusteltujen mallien kohdalla sähköautot tulevat usein jopa edullisemmaksi.

Sähköauton käyttökulut ovat sen sijaan pienet. Sen eliniän aikana voi laskea säästävänsä polttoainekustannuksissa jopa 10 – 20 tuhatta euroa (nykyisellä hinta- ja verotustasolla). Energiankulutuksen osalta sähköautolla ajo maksaa tällä hetkellä keskimäärin noin 2-3 € / 100 km (kotilataus on yleensä varsin edullista, mutta satunnaiset julkiset lataukset nostavat keskimääräistä hintaa jonkin verran). Paljon ajavalle sähköauto tuo nopeasti säästöjä.

Sähköauton vaatii myös merkittävästi vähemmän huoltoa kuin polttomoottoriauto. Säännöllistä huoltoa vaativia kohteita kuten vaihdettavia nesteitä tai kuluvia moottorinosia ei ole lainkaan. Sähkömoottori on tyypillisesti täysin huoltovapaa ja sinetöity umpinaiseksi koko auton käyttöiäksi. Sähköauton määräaikaishuolto koostuukin lähinnä akuston kunnon, jarrujen ja renkaiden tarkistuksesta. Vähäisestä huoltotarpeesta johtuen kaikilla sähköautomerkeillä ei ole edes pakollisia määräaikaishuoltoja.

Vaikka kotiin asennuttaisi erityisen latauslaitteen, sen kustannukset jäävät 500 – 1500 euroon, josta työn osuus voi olla kotitalousvähennyksen piirissä. Moni lataa tosin aivan tavallisesta pistorasiasta (kunhan muistaa, että pistorasian ja kaapeloinnin kunto on aina syytä tarkistuttaa etukäteen).

Uusien sähköautojen on arvioitu saavuttavan Euroopassa polttomoottoriautojen hintatason jo vuonna 2024.

Lisää aiheesta

Katso uudet laskelmat: tässä ajassa sähköauto tulee bensa-autoa halvemmaksi ja vähäpäästöisemmäksi (YLE)

Tutkimus: Sähköauto tulee jo nyt elinkaarensa aikana edullisemmaksi kuluttajalle kuin polttomoottoriauto (Apu)

Autokalkuraattori – Ilmastovaikutusten ja kustannusten arviointiin (Ilmastopaneeli) »

kommenttia

  • Laittakaa vielä kustannusarvio kuinka paljon Suomi säästäisi öljyn ostoon menevää rahaa jos kaikki autot olisivat sähköautoja. Kiitos etukäteen.

  • Moi,

    Kohdan ”Vaikka kotiin asennuttaisi erityisen latauslaitteen, sen kustannukset jäävät 500 – 1500 euroon.” Voisi korottaa muotoon 500 – 2500 €. Tai tarkentaa että hintahaitarin korkeampi pää tarkoittaa isompia taloyhtiöitä jopa 22kW lataukselle ja alapää sitten sukoa tai supersukoa. Lisäksi alahinta voinee olla alempi kuin 500 €.