MYYTTI 7: ”Sähköautoilu ei onnistu pakkasella”

Sähköautoilu onnistuu pakkasessakin. Sähköauto on toimintavarma ja ajomatka lyhenee vain hieman.

Sähköautot toimivat hyvin myös pakkasella. Niissä ei esimerkiksi ole juurikaan jähmettyviä nesteitä ja sähköautojen akustot antavat virtaa kylmässäkin. Suomessa myytävissä sähköautoissa on useimmiten akustolle erillinen lämmitysjärjestelmä.

Oikein kylmä akku latautuu hitaammin, joten auto kannattaa kylmässä kytkeä lataukseen aina ajon päätteeksi, jolloin akusto on valmiiksi lämmin ja vastaanottaa virtaa normaaliin tapaan.

Sähköautomallista riippuen tavallisen pistorasian matalatehoinen (2-3 kW tai vähemmän) lataus ei välttämättä riitä kovimmilla pakkasilla sekä lämmittämään akkua, että lataamaan sitä täysipainoisesti. Siksi on hyvä etukäteen varmistaa, tarvitaanko todella kylmässä lataustehoa enemmän.

Sähköauton toimintamatka putoaa talvella esimerkiksi matkustamon lämmityksen, pakkasilman suuremman ilmanvastuksen ja loskaisen tien vuoksi. Pudotus on automallista ja keliolosuhteista riippuen usein maltillinen 10-30%, mutta joskus jopa enemmän. Tämä on syytä ottaa etukäteen huomioon autoa ostaessa ja riittävää ajomatkaa arvioidessa.

Etelä-Suomen pikkupakkasissa moottoriteiden talvirajoitukset tosin usein jopa pidentävät toimintamatkaa enemmän, kuin lämmitystarve sitä lyhentää.

Toisin kuin polttomoottoriautossa, sähköauto ei tuota ajossa runsasta hukkalämpöä, jolla lämmitettäisiin matkustamoa. Sen sijaan matkustamo lämmitetään suoraan akuista otettavalla sähköllä, useimmiten tehokkaalla ilmalämpöpumpulla. Matkustamon voi halutessaan lämmittää nopeasti hellelukemiin, mutta siinä ei ole useimmiten järkeä.

Sähköauton sisätilat on sen sijaan järkevää ajastaa lämpiämään valmiiksi latauksen loppuvaiheessa. Aivan kuten käyttäisi perinteistä sisätilalämmitintä. Auton pitäminen latauksessa pitää yleensä myös akuston lämpimänä (automallista riippuen), jolloin sen kapasiteetti on paremmin käytettävissä.

Lisää aiheesta

Näin Tesla ja e-Golf potkivat -20 asteen pakkasessa (Tuulilasi) » 

Sähköauton ja polttomoottoriauton kulutusvertailu infograafina (Fleetcarma) » 

Kommentoi